Η τέλεια συλλογή
60 ΤΟΜΟΙ
-
120 
ΧΑΡΤΟ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Μαζί με κάθε τόμο 2 χαρτονομίσματα!  
Σε υπέροχες γκραβούρες, ανάγλυφες, σε ειδικό χαρτί, με τέλεια απεικόνιση. Για πρώτη φορά με ψηφιακή επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης, με απεικόνιση όσο πιο κοντά γίνεται στην πρώτη ημέρα κυκλοφορίας! 

● Μια ολοκληρωμένη συλλογή με όλα τα κύρια χαρτονομίσματα στην ιστορία του ελληνικού κράτους και πολλά από τα δευτερεύοντα  
● Γνωρίστε απίστευτες πτυχές της Ιστορίας μας, που είναι κρυμμένες μέσα στα χαρτονομίσματά μας 
● Όλη η Ιστορία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από τον 19ο στον 20ό αιώνα σε συνέχειες μαζί με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και παραλειπόμενα 
● Μόνο 9,95€, για 2 χαρτονομίσματα συν τεύχος
●Δώρο Πολυτελές Άλμπουμ συλλογή στον τόμο 2 και Θήκη Τευχών στον τόμο 5
Χαρτονόμισμα 1.000 δρχ. το 1992. Το πηγαίνεις στην τράπεζα, σου το κόβουν στη μέση, σου δίνουν το ένα μισό και κρατούν το άλλο. Κι αυτό που έχεις είναι πια ένα πεντακοσάρικο. Το άλλο μισό το δάνεισες στο κράτος. Ήταν το αναγκαστικό δάνειο του 1922.
Χαρτονόμισμα 100.000.000.000 δρχ.
Από την Τράπεζα της Ελλάδας με υπογραφή Ξενοφώντος Ζολώτα. Μόνο που δεν φτάνει για ν’ αγοράσεις ούτε μισό κιλό λεμόνια! Είναι το 1944, στο τέλος της Κατοχής, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με διπλασιασμό τιμών κάθε τέσσερις μέρες!
Χαρτονόμισμα 500 δρχ. Έχει πάνω την Αγια-Σοφιά, χωρίς μιναρέδες και με σταυρό στον τρούλο. Σχεδιάστηκε το 1922, όταν ο ελληνικός στρατός είχε απελευθερώσει τη Μακεδονία και τη Θράκη και βρισκόταν 60 χμ. από την Κωνσταντινούπολη. Μετά ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή και το χαρτονόμισμα αποσύρθηκε.
Πρωτόλειο ελληνικό χαρτονόμισμα, με αξία 1.000 γρόσια. Εκδίδεται το 1822 από την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας, με νόμο που ψήφισε η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Έχει την υπογραφή Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος". 
Για χρήση αντί συναλλάγματος και για αγορά γης, που πλέον διαθέτει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος 
εισαγωγικό σημείωμα
Η Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας μέσα από τα χαρτονομίσματα της Δραχμής είναι μια πρωτότυπη Συλλογή Ιστορίας και Τέχνης που φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι νέο σε φιλίστορες και νομισματιστές. Βάση της είναι τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησμοποιηθεί από τους Έλληνες από τότε που γεννήθηκε το νεότερο ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821. Μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα προσιτή συλλογή όπου περιλαμβάνονται όχι μόνο οι επίσημες εκδόσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και ειδικές εκδόσεις ελληνικών τραπεζών και ξένων δυνάμεων που πέρασαν από τη χώρα. Πραγματικά, πρόκειται για έναν μεγάλο πλούτο που περικλείει αναρίθμητα και συναρπαστικά ιστορικά μυστικά και μπορεί να προσφέρει μεγάλη χαρά  
και ικανοποίηση.

ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 
Στο συλλεκτικό – καλλιτεχνικό του μέρος, το έργο προσφέρει για πρώτη φορά την απεικόνιση των χαρτονομισμάτων όσο πιο κοντά γίνεται στην τέλεια αρχική τους κατάσταση κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους. Η απεικόνιση γίνεται σε σύγχρονες «γκραβούρες», δηλαδή λιθογραφικές αναπαραγωγές κορυφαίας ανάλυσης, σε ειδικό ποιοτικό χαρτί, με ανάγλυφη νομισματική διακόσμηση. Η προσέγγιση αυτής της εικόνας της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας γίνεται με τη χρήση των τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), πάντα με το μεγαλύτερο σεβασμό στο καλλιτεχνικό πνεύμα των αυθεντικών δημιουργιών. Είναι μια σύνθετη επεξεργασία, που απαιτεί την συνεργασία καλλιτεχνικών και τεχνικών ομάδων με ιστορικούς και νομισματιστές, συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα – μερικές φορές η επεξεργασία ενός χαρτονομίσματος ξεπερνά τις 50 ώρες για τον βασικό χειριστή, με αντίστοιχα πολλές ώρες από την υπόλοιπη ομάδα. Πολλές απεικονίσεις έχουν προκύψει από συνδυασμό φωτογραφιών πολλών χαρτονομισμάτων, γι’ αυτό οι σειραϊκοί αριθμοί των χαρτονομισμάτων είναι αλλαγμένοι ώστε να μην δείχνουν συγκεκριμένο αντίτυπο. Τα εικαστικά στοιχεία των χαρτονομισμάτων έχουν μεγάλη αξία, μιας και κατά κανόνα αντανακλούν την αντίληψη της εποχής τους περί κράτους, κοινωνίας και ιστορίας, πράγματα που αναπτύσσονται στα αντίστοιχα τεύχη. Σε σχέση με τα μεταλλικά νομίσματα, τα χαρτονομίσματα δίνουν πολύ περισσότερες τέτοιες πληροφορίες. 
Η συλλογή μας προσφέρει 120 χαρτονομίσματα, όχι μόνο της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και όλων των άλλων τραπεζών, όπως της Ιονικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κρήτης, της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας αλλά και τοπικές εκδόσεις περιφερειακών τραπεζικών καταστημάτων. Και όχι μόνο του ελληνικού κράτους, αλλά και της Γερμανικής Κατοχής, της Ιταλικής Κατοχής, της Βρετανικής Στρατιωτικής Αρχής. Και όχι μόνο τα τυπικά χαρτονομίσματα αλλά και τα κερματικά, που εκδόθηκαν στη θέση μεταλλικών νομισμάτων. Στη συλλογή υπάρχουν ολοκληρωμένες όλες οι κύριες κρατικές εκδόσεις, ενώ για τις δευτερεύουσες εκδόσεις δίνονται αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ 
Στο ιστορικό – γνωσιακό μέρος, το έργο προσφέρει κάτι επίσης καινοτόμο, την ανάλυση των ιστορικών γεγονότων σε σημαντικά μεγαλύτερο βάθος απ’ αυτό που συναντάμε στις νομισματικές συλλογές. Συνήθως οι παρατηρήσεις των νομισματικών εκδόσεων είναι μερικές γραμμές κειμένου, μικρές σημειώσεις που είναι επαρκείς για να δώσουν το στίγμα των γεγονότων. Εδώ λοιπόν, τα τεύχη της συλλογής δίνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από τις σημειώσεις των συλλεκτών, χωρίς όμως να μας φορτώνουν ένα χάος λεπτομερειών που συχνά αφορούν τους επιστήμονες – ερευνητές. Αυτή η επιλογή των πληροφοριών είναι κάτι που θα δώσει στο συλλέκτη μια πολύ καλή συνοπτική εικόνα των ιστορικών γεγονότων, ενώ βεβαίως καθένας μπορεί α επιλέξει που τον ενδιαφέρει να εμβαθύνει.  
Εκτός από τα ειδικά στοιχεία περί τα χαρτονομίσματα, στα τεύχη της συλλογής προσφέρεται σε 60 συνέχειες μια χρονολογική αφήγηση της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Πρόκειται για ένα συνοπτικό ιστορικό υπόβαθρο της περιόδου, απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη αντίληψη των γεγονότων. 
 
Η ΣΥΛΛΟΓΗ 
Πέρα από την αντικειμενική χαρά και την εσωτερική ικανοποίηση του συλλέκτη, μια συλλογή είναι σημαντικό να προσφέρει ένα όμορφο και πρακτικό τρόπο παρουσίασης. Γι’ αυτό και στην συλλογή μας δημιουργήσαμε ένα υπερ-πολυτελές χρυσότυπο άλμπουμ χαρτονομισμάτων, μέσα στο οποίο εκτίθενται τα χαρτονομίσματα. Το άλμπουμ έχει τους τυποποιημένους δύο κρίκους αρχειοθέτησης και η τοποθέτηση των φύλλων χαρτονομισμάτων μέσα σ’ αυτό γίνεται με διάτρηση στο πάνω μέρος τους, μέσω ενός κοινού διατρητικού δύο κρίκων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και απλό σύστημα, που εύκολα επιτρέπει στο συλλέκτη να πάρει ένα χαρτονόμισμα στο χέρι του για να το επεξεργαστεί και να το ξαναβάλει στη θέση του. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που θα επιθυμήσουν να χρησιμοποιήσουν μερικές από τις γκραβούρες για διακοσμητικά καδράκια, ενδεχομένως προμηθευόμενοι δύο αντίτυπα από τα επιθυμητά χαρτονομίσματα. Ο σχεδιασμός των γκραβούρων είναι τέτοιος που μπορεί κανείς να κόψει προσεκτικά το πάνω μέρος τους, εκεί που γίνεται η διάτρηση, και να έχει στα χέρια του έναν τέλεια ισορροπημένο πίνακα. 
Η συλλογή αποτελείται από 60 τόμους, με 60 τεύχη και 120  
χαρτονομίσματα. Για να είναι εύχρηστο, το άλμπουμ της συλλογής σχεδιάστηκε με χωρητικότητα 60 χαρτονομισμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η ολοκληρωμένη συλλογή απαιτεί δύο άλμπουμ, που διανέμονται ως δώρο στους τόμους 2 και 28. Πέρα από τα χαρτονομίσματα, η συλλογή προσφέρει μια πρακτική θήκη αρχειοθέτησης των 60 τευχών, που διανέμεται 
επίσης ως δώρο στον τόμο 5.  
Ως προς τη σειρά κυκλοφορίας, η συλλογή ακολουθεί ένα μικτό σύστημα. Από τα δύο χαρτονομίσματα κάθε τόμου, το ένα συνήθως εντάσσεται σε μια χρονολογική ενότητα, όπως π.χ. οι εκδόσεις της δεκαετίας του 1950. Αντίθετα, το δεύτερο δεν ακολουθεί χρονολογικές ενότητες και εντάσσεται στα αξιοπερίεργα, παράξενα ή αλλόκοτα, απ’ αυτά που είναι γεμάτη η  
νομισματική ιστορία μας, όπως π.χ. τα κομμένα χαρτονομίσματα του αναγκαστικού δανείου του 1922. Βεβαίως, αν κανείς το επιθυμεί, μπορεί να αναδιατάξει τα χαρτονομίσματα με χρονολογική ή άλλη σειρά, κι αυτό είναι μια μεγάλη ευκολία που προσφέρει το άλμπουμ συλλογής με κρίκους. 
Όσον αφορά τις συλλογές αυθεντικών χαρτονομισμάτων, η συλλογή μας δεν έρχεται να τις υποκαταστήσει, αλλά να συμπληρώσει αυτές που υπάρχουν και να προσφέρει σε όλους μια συναρπαστική αντίληψη των χαρτονομισμάτων και συχνά να παρακινήσει και να δημιουργήσει νέους συλλέκτες. Είναι ένα έργο που δίνει με πολύ προσιτό τρόπο το βαθύτερο νόημα της συλλογής χαρτονομισμάτων και προβάλλει την ελκυστικότητα των συλλογών νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 
Για όσους είναι ήδη συλλέκτες αυθεντικών, η συλλογή μας μπορεί να αποτελέσει οδηγό και εμπλουτισμό της συλλογής τους, ανάλογα βέβαια και με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Από την άλλη μεριά, οι απεικονίσεις των χαρτονομισμάτων που προσεγγίζουν την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας είναι χρήσιμες σε κάθε συλλέκτη, άσχετα αν ήδη διαθέτει στη συλ- 
λογή του τα αυθεντικά χαρτονομίσματα. Όλοι ξέρουμε ότι τα αυθεντικά είναι συχνά ταλαιπωρημένα και ξεθωριασμένα μάλιστα στο χρηματιστήριο των συλλεκτών όσο καλύτερη είναι η κατάσταση ενός χαρτονομίσματος τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ 
Πέρα από την απόλαυση του συλλέκτη, η συλλογή αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για οικογενειακή επικοινωνία και χαρά. Οι νέες γενιές των Ελλήνων δεν έχουν χρησιμοποιήσει τη δραχμή και εδώ υπάρχει η ευκαιρία να την γνωρίσουν καλά, και μαζί να γνωρίσουν καλύτερα τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Κι αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία και για τους μεγαλύτερους, 
να θυμηθούν και να μοιραστούν με τους νεότερους το συναρπαστικό συναίσθημα της ιστορικής γνώσης που ανεβάζει τη σκέψη μας σε ανώτερες σφαίρες. 
Η συλλογή μας έχει ένα άλλο σημαντικό θετικό στοιχείο: Είναι ολοκληρωμένη, όχι αποσπασματική και δίνει με προσιτό κόστος όλα τα κύρια χαρτονομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία του ελληνικού κράτους και πολλά από τα δευτερεύοντα, σε ένα πολύ μικρό κλάσμα του κόστους συλλογής των ιδίων αυθεντικών, και με το προσόν της τέλειας απεικόνισης.  
Σημαντικό όμως κομμάτι της συλλεκτικής εμπειρίας είναι και η επικοινωνία με άλλους συλλέκτες, κι εδώ η εποχή μας δίνει άπλετα πολλές δυνατότητες. Ετσι λοιπόν, αυτή συλλογή έχει μια βασική ιστοσελίδα στο www.δρχ.gr (αλλά και στο www.drx.gr), όπου μπορεί να βρει κανείς διοδεύσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της συλλογής και να επικοινωνήσει τόσο με την εκδοτική ομάδα όσο και με άλλους συλλέκτες. Περιμένουμε τα σχόλια και τις ιδέες σας.
RADNET